Kako se mjeri ekološka valjanost?
Kako se mjeri ekološka valjanost?

Video: Kako se mjeri ekološka valjanost?

Video: Kako se mjeri ekološka valjanost?
Video: Kako ispitati ispravnosti akumulatora i punjenja. HVALA VELIKA ZA 3000 PRETPLATNIKA 2024, Srpanj
Anonim

Dvije glavne metode uspostavljanja ekološka valjanost su vjerodostojnost i vjerodostojnost. Vjerodostojnost je stupanj s kojim rezultati testa koreliraju mjere funkcioniranja u stvarnom svijetu, a vjerodostojnost je stupanj u kojem zadaci koji se obavljaju tijekom testiranja nalikuju onima koji se izvode u svakodnevnom životu.

Što je onda ekološka valjanost istraživanja?

Ekološka valjanost odnosi se na sposobnost generalizacije studija otkrića u stvarnom svijetu. Visoko ekološka valjanost znači da možete generalizirati svoje nalaze istraživačko proučavanje na postavke stvarnog života. Ekološka valjanost je povezana s vašom sposobnošću da generalizirate svoje rezultate.

kako mjerite valjanost? Izravno mjerenje lica valjanost dobiva se traženjem od ljudi da ocijene valjanost od a test kako im se čini. Ovaj bi ocjenjivač mogao koristiti likertovu ljestvicu za procijeniti lice valjanost . Na primjer: - test izuzetno je prikladan za određenu namjenu.

zašto je ekološka valjanost važna?

Kada istraživanje ima visoku ekološka valjanost to znači da se ponašanje zabilježeno u istraživanju može primijeniti na svakodnevni život. To znači da su rezultati korisniji.

Zašto je niska ekološka valjanost slabost?

Na primjer, studije s niska ekološka valjanost često se lakše repliciraju i stoga će imati povećanu pouzdanost. Velik slabost studije koja ima niska ekološka valjanost je da je mnogo teže generalizirati nalaze iz studije jer nisu reprezentativni za stvarni svijet ili zadatke.

Preporučeni: